czwartek, 4 grudnia 2014

Raffaello bez pieczenia

Proste i zarazem smaczne ciasto. Poradzi sobie z nim nawet laik w kuchni. Warto je zrobić, bo smakuje wszystkim :)


Składniki:
  • 3 paczki krakersów
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka mieszamy z 1/2 szklanki cukru. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę z żółtek i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do przestudzenia. 
Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wsypujemy 150 g wiórków kokosowych. Mieszamy. 
Blaszkę wykładamy papierem i układamy warstwę z krakersów. Na krakersy wykładamy 1/3 masy, następnie krakersy, 1/3 masy, krakersy i resztę masy. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

1 komentarz:

  1. To pierwsze ciasto jakie w życiu zrobiłam. :))) Sentyment jest, bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń