- 6-8 ziemniaków średniej wielkości
- 0,5 kg kiełbasy cienkiej
- 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex
- 200 g żółtego sera
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oregano
- tymianek
- olej do posmarowania formy i smażenia
Ziemniaki umyć, zalać wodą, posolić i ugotować w łupinkach na średnio miękko (tak żeby widelec łatwo wchodził, ale ziemniaki się nie rozpadały). Wyjąć z wody i trochę przestudzić. Następnie obrać z łupinek i pokroić na plasterki średniej grubości.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa na patelnię i dusić, aż warzywa zmiękną.
Foremki do zapiekania (lub jedną dużą) posmarować olejem i wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić i posypać odrobiną pieprzu. Na ziemniaki wyłożyć kiełbasę z warzywami i przykryć kolejną warstwą ziemniaków. (Ja piekłam w małych kokilkach, więc wyszła mi tylko jedna warstwa kiełbasy, jeśli pieczemy w jednej dużej formie, układamy kilka warstw ziemniaków, przełożonych kiełbasą z warzywami).
Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Sosem zalać foremki z warzywami. Ser zetrzeć na tarce i posypać wierz zapiekanek. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25-30 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.
PS. Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 kokilek lub jedna średniej wielkości forma do zapiekania.
PS. Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 kokilek lub jedna średniej wielkości forma do zapiekania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz