wtorek, 27 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami po staropolsku

Składniki:
  • 6-8 ziemniaków średniej wielkości
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex
  • 200 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • olej do posmarowania formy i smażenia
Ziemniaki umyć, zalać wodą, posolić i ugotować w łupinkach na średnio miękko (tak żeby widelec łatwo wchodził, ale ziemniaki się nie rozpadały). Wyjąć z wody i trochę przestudzić. Następnie obrać z łupinek i pokroić na plasterki średniej grubości.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa na patelnię i dusić, aż warzywa zmiękną. 
Foremki do zapiekania (lub jedną dużą) posmarować olejem i wyłożyć warstwę ziemniaków, posolić i posypać odrobiną pieprzu. Na ziemniaki wyłożyć kiełbasę z warzywami i przykryć kolejną warstwą ziemniaków. (Ja piekłam w małych kokilkach, więc wyszła mi tylko jedna warstwa kiełbasy, jeśli pieczemy w jednej dużej formie, układamy kilka warstw ziemniaków, przełożonych kiełbasą z warzywami).
Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Sosem zalać foremki z warzywami. Ser zetrzeć na tarce i posypać wierz zapiekanek. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25-30 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.

PS. Z podanej ilości składników wychodzi 5-6 kokilek lub jedna średniej wielkości forma do zapiekania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz