- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i robimy z nich cienkie wałeczki. Lekko je spłaszczamy i kroimy pod skosem, aby miały kształt rombów.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Na gotującą się wodę wrzucamy partiami kopytka. Gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy. Podajemy z podsmażoną cebulką lub dowolnym sosem.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie to mało, widać, że są sprężyste, mniam :)
OdpowiedzUsuńmniam... wyglądają pysznie... nigdy mi się nie udają takie jak powinny.
OdpowiedzUsuń