- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 3/4 szklanki wody
- ok. 1 kg bigosu (u mnie z tego przepisu)
Bigos wykładamy na sitko aby odciekła z niego woda.
Składniki na ciasto zagniatamy. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt
ścisłe dodajemy odrobinę wody, a gdyby było zbyt rzadkie, dodajemy
mąki. Ciasto powinno wyjść delikatne, miękkie i elastyczne. Wyrabiamy
rękami ok.10 minut.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kółka.
Na każde nakładamy łyżką kapustę i zlepiamy brzegi.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi.
Mieszamy, aby nie przywarły do dna i gotujemy do miękkości, ok.2-3
minuty.
Mi najlepiej smakują pierogi podsmażane na odrobinie oleju :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz