sobota, 18 października 2014

Bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:
  • 1 duża główka kapusty białej
  • 3-4 marchewki
  • ok. 250 g cienkiej kiełbasy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liski laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Kapustę myjemy i szatkujemy dosyć drobno. Władamy do garnka, zalewamy wodą do połowy wysokości. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość, dodajemy do niej marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok. 30-45 minut). Kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy ok. 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Bigos podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz