niedziela, 26 października 2014

Sok z winogron

Składniki:
  • 5 kg ciemnych winogron
  • 1/2 szklanki wody
  • 500-600 g cukru
Winogrona umyć i oberwać z gałązek. Włożyć do garnka, podlać wodą i zasypać 500 g cukru.
Gotować, co jakiś czas mieszając, aż owoce puszczą sok i się rozpadną. Gotować wszystko ok. 30 minut. Całość przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. (Ja najpierw przecierałam przez sitko ze średnimi otworkami, przez które przelatywały niektóre pestki,
a dopiero później przez bardzo gęste sitko, przez które nie przedostała się już żadna pestka :))
Sok ponownie zagotować i sprawdzić czy odpowiada nam jego słodycz, w razie potrzeby dosypać 100 g cukru. Zagotować i gorący rozlewać do słoików. Od razu zakręcać i stawiać do góry dnem.

1 komentarz:

  1. mam w spiżarce spory zapas winogronowego soczku, do herbaty jesienią i zimą idealny!

    OdpowiedzUsuń