sobota, 18 października 2014

Dyniowe placuszki z dżemem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1  szklanka mąki pszennej
  • 200 g obranej dyni
  • cynamon
  • dżem wiśniowy Łowicz
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Mąkę miksujemy z mlekiem. Dodajemy jajka i ucieramy.
Dynie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Do ciasta dodajemy startą dynię i miksujemy. Doprawiamy cynamonem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy nieduże placuszki. 
Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dżemem wiśniowym Łowicz.



Dżem dobry, pobudka 

1 komentarz:

  1. najlepsze śniadanie na sobotę :) uwielbiam placuszki!

    OdpowiedzUsuń