poniedziałek, 27 października 2014

Muffiny z dżemem i owsianą posypką

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek dżemu wiśniowego Łowicz
  • 6 łyżeczek dżemu brzoskwiniowego Łowicz
Owsiany krokant:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 8 łyżek płatków owsianych
Masło i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Podprażyć ok. 2 minuty.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre: masło, jajka i mleko. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy niezbyt dokładnie.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy po 1 łyżeczce dżemu. Do 6 muffinek dajemy wiśniowy dżem Łowicz, a do 6 następnych brzoskwiniowy dżem Łowicz. 
Dżem przykrywamy łyżką ciasta. Każdą muffinkę posypujemy łyżka krokantu owsianego. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się przyrumienią.


Dżem dobry, pobudka

1 komentarz: