- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 2 jajka
- 6 łyżeczek dżemu wiśniowego Łowicz
- 6 łyżeczek dżemu brzoskwiniowego Łowicz
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 8 łyżek płatków owsianych
Masło i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Podprażyć ok. 2 minuty.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre: masło, jajka i mleko. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy niezbyt dokładnie.
Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy po 1 łyżeczce dżemu. Do 6 muffinek dajemy wiśniowy dżem Łowicz, a do 6 następnych brzoskwiniowy dżem Łowicz.
Dżem przykrywamy łyżką ciasta. Każdą muffinkę posypujemy łyżka krokantu owsianego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Mmm, jestem pewna, że smakowały bajecznie :)
OdpowiedzUsuń