niedziela, 26 października 2014

Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1,5-2 opakowania wiśni mrożonych Iglotex
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
Wiśnie wykładamy na talerzyk i rozmrażamy.
W misce (lub na stolnicy) mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. W blaszce wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem. 
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstanie ładna kruszonka. 
Na ciasto kładziemy wiśnie i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok.50 minut.

3 komentarze:

  1. A dołu nie trzeba najpierw troszke podpiec? Prosze o szybką odpowiedz bo jutro rano będę piekła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba, ja wiśnie zawsze wykładam na surowe ciasto i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń