- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1,5-2 opakowania wiśni mrożonych Iglotex
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Wiśnie wykładamy na talerzyk i rozmrażamy.
W misce (lub na stolnicy) mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. W blaszce wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.
Blaszkę o wymiarach ok. 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. W blaszce wykładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy między palcami, aż powstanie ładna kruszonka.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA dołu nie trzeba najpierw troszke podpiec? Prosze o szybką odpowiedz bo jutro rano będę piekła.
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ja wiśnie zawsze wykładam na surowe ciasto i jest ok :)
OdpowiedzUsuń