- 1,5 kg obranych ziemniaków
- ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- ok. 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- ok. 500 g gotowanego mięsa (u mnie wieprzowe, ale może być też drobiowe np. z rosołu)
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane trochę studzimy. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub gdy bardziej wystygną mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone ziemniaki wkładamy do miski i przyklepujemy. Dzielimy na 4 części i wyjmujemy jedną część. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby wypełniła dziurę. Dodajemy odłożone ziemniaki, jajko i mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto.
Mięso mielimy w maszynce, dodajemy jajko, majonez i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, tak aby mięso miało wyraźny smak.
Lubię takie tradycyjne obiadki. :)
OdpowiedzUsuń