Kruche babeczki z niespodzianką w środku, w postaci budyniu z rodzynkami. W sam raz do kawy lub na deser dla dzieciaków :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego Dr. Oetker
- 100 g rodzynek
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy
proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu
wrzucamy rodzynki i dobrze mieszamy. Budyń wykładamy na głęboki talerz i
szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.
Odstawiamy, żeby trochę przestygł.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wykrawamy kółka większe niż obwód metalowych foremek na babeczki (ja posłużyłam się większą filiżanką) i taką samą ilość mniejszych kółek (o średnicy zbliżonej do średnicy foremek - wykorzystałam szklankę). Większymi kółeczkami wylepiamy foremki na babeczki, napełniamy budyniem i zalepiamy mniejszymi kółeczkami z ciasta.
Foremki ustawiamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, aż babeczki się przyrumienią. Wyjmujemy i jak trochę przestygną, wyciągamy z foremek. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w konkursie Dr. Oetkera na fb, na Osłodę Jesiennych Wieczorów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz