wtorek, 12 listopada 2013

Arancini

Pyszne ryżowe kuleczki z mięsno-warzywnym farszem. Doskonałe jako samodzielne danie, chociaż można je także podawać jako dodatek do różnych mięs, wystarczy tylko zmienić farsz na ser lub samo masło. Przepis znaleziony na blogu Jaskinia Smaku trochę przeze mnie zmodyfikowany. Gorąco polecam!


























Składniki:
  • 1 opakowanie ryżu w woreczkach
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka + 2 do panierowania
  • 50 g startego sera
  • bułka tarta
  • olej
Farsz:
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
Pomidory miksujemy blenderem. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy ok. 8 min. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy chwilę na patelni, następnie zalewamy rozpuszczoną w dwóch szklankach wody kostką. Dusimy do momentu, aż marchewka będzie miękka, a większość płynu odparuje. Dodajemy do mięsa razem z pomidorami, ewentualnie doprawiamy do smaku. Smażymy często mieszając, tak długo aż powstanie bardzo gęsta masa mięsna. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy groszek i mieszamy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy do niego masło, ser, i 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ryżu formujemy kulki wielkości małej pomarańczy. W każdej robimy otwór, faszerujemy masą mięsną (ok. 1 kopiata łyżeczka), zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz