Pyszne ryżowe kuleczki z mięsno-warzywnym farszem. Doskonałe jako samodzielne danie, chociaż można je także podawać jako dodatek do różnych mięs, wystarczy tylko zmienić farsz na ser lub samo masło. Przepis znaleziony na blogu Jaskinia Smaku trochę przeze mnie zmodyfikowany. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie ryżu w woreczkach
- 5 łyżek masła
- 2 jajka + 2 do panierowania
- 50 g startego sera
- bułka tarta
- olej
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- kostka rosołowa
- sól i pieprz
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy do niego masło, ser, i 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ryżu formujemy kulki wielkości małej pomarańczy. W każdej robimy otwór, faszerujemy masą mięsną (ok. 1 kopiata łyżeczka), zalepiamy. Panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz