Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto. Nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę z pieczeniem, nie będzie miała problemu z przygotowaniem tego ciasta. Polecam!
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szkl. mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 8 łyżek oleju
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka maki pszennej
- 1/2 szkl. maku
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę mąki pszennej, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto białe, na nie ciasto kakaowe, a na sam wierzch ciasto z makiem. Piec w 170 st. przez ok. 45 min., do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz