sobota, 23 listopada 2013

Trójniak

Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto. Nawet osoba dopiero zaczynająca swoją przygodę z pieczeniem, nie będzie miała problemu z przygotowaniem tego ciasta. Polecam!


























Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1/2 szkl. maku
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i aromat waniliowy. Dobrze utrzeć i dodać 2 szkl. mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę mąki pszennej, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto białe, na nie ciasto kakaowe, a na sam wierzch ciasto z makiem. Piec w 170 st. przez ok. 45 min., do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz