Idealna pizza w postaci pieroga. W środku nadzienie z kurczaka, kukurydzy i pieczarek. Trochę pracochłonny, ale za to pyszny pomysł na obiad. Przepis z bloga Jaskinia Smaku.
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 ml ciepłej (nie gorącej wody)
- 40 g drożdży
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 600 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 250 g startego żółtego sera
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól, pieprz
Cebulę kroimy. Pieczarki oczyszczamy, siekamy i smażymy na łyżce masła
razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ściągamy z ognia
kiedy warzywa będą już miękkie, a cała woda z pod pieczarek wyparuje.
Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju,
aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pomidory miksujemy. Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Podsmażamy na
odrobinie oliwy. Wrzucamy zmiksowane pomidory i doprawiamy solą, pieprzem,
i ziołami. Gotujemy chwilkę i ściągamy z ognia.Każdą część ciasta cienko rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką. Ciasto smarujemy sosem pomijając brzegi, układamy trochę mięsa, pieczarek, kukurydzy i startego sera. Zlepiamy jak pieroga i układamy na blaszce posmarowanej olejem. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. Gotowe calzone pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez 15- 20 min, aż lekko się zarumienią. Podajemy polane pozostałym sosem pomidorowym.
Wczoraj robiłam kolację i wyszły pyszne. Polecam! :)
OdpowiedzUsuń