Pyszne, aromatyczne pierożki. Już pisałam o calzone z kurczakiem, tym razem przyszedł czas na pierożki z mięsem mielonym. Świetnie nadaje się na obiad czy kolację ze znajomymi. Polecam!
- 3 szklanki mąki
- 0,8 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżki cukru
- 3 szczypty soli
- 500 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- puszka kukurydzy konserwowej
- 15 dkg startego żółtego sera
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól
- curry
- bazylia suszona
- olej do smażenia
- rozmaryn
Mięso podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę, po czym również kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory dodajemy do usmażonego mięsa i podsmażamy 5 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i curry. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy większe kółka, ja pomagałam sobie talerzykiem od filiżanki - przykładałam talerzyk i nożem wykrawałam koła po obwodzie talerzyka. Na każdy placek ciasta kładziemy łyżkę farszu, posypujemy startym serem i sklejamy jak pierogi. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi sparujemy wodą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 190 stopniach do zrumienienia calzone, ok. 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz