piątek, 30 stycznia 2015

Muffiny z białym serem

Składniki: (na 8 dużych muffinek)
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika i mas serowych Skworcu
  • 1 garść rodzynek
  • cukier po posypania
Żółtko ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po trochu biały ser i ucieramy dokładnie. Dodajemy przyprawę do sernika i mas serowych i mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki i dokładnie mieszamy.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajko. Składniki mokre wlewamy do suchych i niezbyt dokładnie mieszamy. 
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po łyżce ciasta. Na ciasto kładziemy łyżkę masy serowej i dokładnie przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierz posypujemy odrobiną cukru.
Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż się przyrumienią.

2 komentarze: