- 0,5 kg mięsa mielonego
- garść natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 opakowania mieszanki meksykańskiej Iglotex
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
- mąka do obtaczania pulpetów
- bułka tarta
Mięso mielone wyrobić z jajkiem i posiekaną natką pietruszki. W razie gdyby masa była za rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
Bulion zagotować. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać je w mące. Wrzucać do gotującego się bulionu i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać mieszankę meksykańską i gotować ok. 15 minut.
Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz