wtorek, 3 marca 2015

Zupa meksykańska z mięsnymi kuleczkami

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 opakowania mieszanki meksykańskiej Iglotex
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • bułka tarta
Mięso mielone wyrobić z jajkiem i posiekaną natką pietruszki. W razie gdyby masa była za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. 
Bulion zagotować. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać je w mące. Wrzucać do gotującego się bulionu i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać mieszankę meksykańską i gotować ok. 15 minut. 
Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Zupę doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz