sobota, 7 marca 2015

Gulasz z fasolką

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • tłuszcz do smażenia
Szynkę płuczemy i kroimy w średnią kostkę. Poruszamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce.
W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Wrzucamy do wody. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Marchewkę obieramy i kroimy. Dodajemy do garnka. Gotujemy, aż mięso i marchewka będą miękkie. Do miękkiego już mięsa dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy. 
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka, mieszamy i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz