- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej Skworcu
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli białej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- tłuszcz do smażenia
Szynkę płuczemy i kroimy w średnią kostkę. Poruszamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce.
W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Wrzucamy do wody. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Marchewkę obieramy i kroimy. Dodajemy do garnka. Gotujemy, aż mięso i marchewka będą miękkie. Do miękkiego już mięsa dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy trochę wywaru z garnka, mieszamy i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz