sobota, 28 marca 2015

Sernik z rodzynkami na ciemnym cieście

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
  • 1 łyżeczka przyprawy do serników i mas serowych Skworcu
  • 150 g rodzynek
Margarynę posiekać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Resztą ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach ok. 36x26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i trochę podpiec (ok. 10 minut).
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać żółtka i zmiksować. Nadal miksując dodać ser, a następnie budyń, cukier z wanilią i przyprawę do mas serowych. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać łyżką. 
Białka ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Delikatnie dodać je do masy serowej i bardzo delikatnie wmieszać drewnianą łyżką, aż masa będzie jednolita. 
Masę serową wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (na tarce o grubych oczkach). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. godziny. 
Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż przestygnie.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz