- 250 g margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 100 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Skworcu
- 1 łyżeczka przyprawy do serników i mas serowych Skworcu
- 150 g rodzynek
Margarynę posiekać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem z prawdziwą wanilią. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Resztą ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach ok. 36x26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i trochę podpiec (ok. 10 minut).
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać żółtka i zmiksować. Nadal miksując dodać ser, a następnie budyń, cukier z wanilią i przyprawę do mas serowych. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać łyżką.
Białka ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Delikatnie dodać je do masy serowej i bardzo delikatnie wmieszać drewnianą łyżką, aż masa będzie jednolita.
Masę serową wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (na tarce o grubych oczkach). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. godziny.
Upieczony sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż przestygnie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz