- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 250 g kiełbasy
- sól, pieprz
- 3 łyżki smalcu
- bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę, kiełbasę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach ok. 40x14 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
Łyżkę smalcu rozpuszczamy na patelni i takim gorącym tłuszczem smarujemy wierzch baby (dzięki temu skórka będzie chrupiąca).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny.
Na pewno bardzo smaczna :) Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, pyszne wyszło. :-)
OdpowiedzUsuń