piątek, 27 marca 2015

Baba ziemniaczana

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 250 g kiełbasy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki smalcu
  • bułka tarta do wysypania formy
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę  smalcu, dodajemy cebulę, kiełbasę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zawartość patelni dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. 
Blaszkę o wymiarach  ok. 40x14 smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do blaszki i wyrównujemy. 
Łyżkę smalcu rozpuszczamy na patelni i takim gorącym tłuszczem smarujemy wierzch baby (dzięki temu skórka będzie chrupiąca). 
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny.

2 komentarze:

  1. Na pewno bardzo smaczna :) Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolina Majewska10 września 2016 06:33

    Dziękuję za ten przepis, pyszne wyszło. :-)

    OdpowiedzUsuń