sobota, 28 marca 2015

Sałatka z brokułem i kurczakiem

Składniki:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 500 g brokuła
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż trochę się przyrumienią. Należy je często mieszać, aby się nie przypaliły. Uprażone odstawiamy do ostudzenia. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojonego kurczaka. Studzimy. Brokuła płuczemy, oddzielamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanego przelewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru. Studzimy. Kukurydzę Odsączamy z zalewy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy do połączenia składników. W misce układamy brokuła, kurczaka i kukurydzę. 
Zalewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz