środa, 25 marca 2015

Zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kg pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • kawałek selera
  • 3 liście pora
  • śmietanka 12% (ja używam UHT)
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
Żeberka płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny, które zbierają się na powierzchni.  Do garnka dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dalej gotujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i selera również obieramy. Do wody wrzucamy obrane warzywa. Pora myjemy, liście składamy, związujemy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy ziemniaki i pieczarki. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, zaprawiamy odrobiną wywaru z zupy, mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz