- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kg pieczarek
- 5 ziemniaków
- kawałek selera
- 3 liście pora
- śmietanka 12% (ja używam UHT)
- 2 łyżki mąki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Żeberka płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny, które zbierają się na powierzchni. Do garnka dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dalej gotujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i selera również obieramy. Do wody wrzucamy obrane warzywa. Pora myjemy, liście składamy, związujemy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy ziemniaki i pieczarki. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, zaprawiamy odrobiną wywaru z zupy, mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz