wtorek, 15 marca 2016

Najlepsze ciasto czekoladowe

Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie do tej pory jadłam. Miękkie i wilgotne,  zniknęło ze stołu w zaledwie kilka minut :) 

Jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, aby je zrobić nie potrzebujemy miksera, wystarczy zwykła trzepaczka. Składniki też nie są wyszukane, więc nie ma co się zastanawiać, trzeba brać się za pieczenie. 

Przepis pochodzi ze strony Magda Kucharzy, szczerze polecam.


Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki naparu z kawy (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
W misce mieszamy jajko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i olej. Dodajemy kawę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz sól. Wszystko mieszamy, aż ładnie się połączy. 
Blaszkę o wymiarach 21x21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 25 minut, należy sprawdzać patyczkiem. Gdy wyciągnięty patyczek nie jest oblepiony ciastem, to znak, że ciasto jest gotowe. Nie należy zbytnio przedłużać czasu pieczenia, aby ciasto nie wysuszyło się, a pozostało wilgotne.
Gdy ciasto przestygnie dekorujemy polewą czekoladową.

10 komentarzy: