Pyszne ciasto, z dżemem i masą krówkową, od której zawdzięcza swoją nazwę. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma kobiecego, niestety już go nie posiadam, został mi tylko ten spisany przepis, tak więc nie jestem w stanie podać dokładnego źródła. Ciasto gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne :)
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 2 torebki budyniu o smaku śmietankowym
- 1 kostka masła
- słoik dżemu truskawkowego
- 1 puszka masy krówkowej*
- 2-3 łyżki orzechów włoskich lub pokruszone herbatniki
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe porcje. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i upiec dwa takie same placki. Każdy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st. Ostudzone placki przełożyć dżemem, lekko docisnąć.
Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobniony budyń, gotować, aż zgęstnieje. Budyń przelać do głębokiego talerza, przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na przygotowany kruchy spód. Posmarować masą krówkową i posypać orzechami i/lub pokruszonymi herbatnikami.
PS. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach stania, gdy ciasto kruche trochę zmięknie.
* Mi zazwyczaj wystarcza połowa dużej puszki masy (takiej po 510 g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz