poniedziałek, 24 marca 2014

Ciasto Krówka

Pyszne ciasto, z dżemem i masą krówkową, od której zawdzięcza swoją nazwę. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma kobiecego, niestety już go nie posiadam, został mi tylko ten spisany przepis, tak więc nie jestem w stanie podać dokładnego źródła. Ciasto gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne :)



























Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 torebki budyniu o smaku śmietankowym
  • 1 kostka masła
Ponadto:
  • słoik dżemu truskawkowego
  • 1 puszka masy krówkowej*
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich lub pokruszone herbatniki
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe porcje. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i upiec dwa takie same placki. Każdy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st. Ostudzone placki przełożyć dżemem, lekko docisnąć.
Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobniony budyń, gotować, aż zgęstnieje. Budyń przelać do głębokiego talerza, przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na przygotowany kruchy spód. Posmarować masą krówkową i posypać orzechami i/lub pokruszonymi herbatnikami.

PS. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach stania, gdy ciasto kruche trochę zmięknie.

* Mi zazwyczaj wystarcza połowa dużej puszki masy (takiej po 510 g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz