wtorek, 4 marca 2014

Crumble z jabłkami i cynamonem

Ciepłe, miękkie wnętrze, obsypane delikatną kruszonką. Idealny deser na chłodniejsze dni.

Przepis z bloga Kuchenne wspomnienia.



























Składniki (na dwie porcje):
  • 150 g jabłka  
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3 łyżeczki cukru
Kruszonka:
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 30 g mąki pszennej  
  • 15 g cukru  
  • 15 g masła
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Jabłko pokroić na małe kawałeczki, dodać rodzynki, cukier, płatki migdałowe, cynamon i wszystko razem wymieszać. Nałożyć do kokilek. Zrobić kruszonkę - w misce rozetrzeć masło z cukrem i mąką. Posypać nią jabłka, a na wierzch dodać cynamon. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz