piątek, 14 lutego 2014

Ciasto biedronka w serduszka

Delikatne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasto z budyniem i galaretką, obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie!

W oryginale wycięte były okrągłe otworki, ale ja z racji Walentynek wycięłam serduszka, a że mój mąż bardzo lubi galaretkę, to wiedziałam, że jest to idealne ciasto na Ten dzień :)

Przepis ze strony Moje Wypieki, podaję za autorką. 



























Biszkopt:
  • 6 jajek, białka i żółtka osobno
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 4 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Ponadto:
  • 1 szklanka dżemu lub konfitury truskawkowej
  • 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody
  • wiórki kokosowe, do oprószenia
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.
    Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość). 
    Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki. 
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
    Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
    Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
    Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
    Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.
    Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie wykrawaczką w kształcie serduszka zrobić otworki (zamiast tego można użyć małej szklaneczki lub kieliszka). Blat z otworkami położyć na kremie. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz