Delikatne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasto z budyniem i galaretką, obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie!
W oryginale wycięte były okrągłe otworki, ale ja z racji Walentynek wycięłam serduszka, a że mój mąż bardzo lubi galaretkę, to wiedziałam, że jest to idealne ciasto na Ten dzień :)
Przepis ze strony Moje Wypieki, podaję za autorką.
Biszkopt:
- 6 jajek, białka i żółtka osobno
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka dżemu lub konfitury truskawkowej
- 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody
- wiórki kokosowe, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany.
Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać
żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać
olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość).
Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować,
mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią
spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania kremowej
konsystencji. Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu.
Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.
Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem
wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie wykrawaczką w kształcie serduszka zrobić otworki (zamiast tego można użyć małej szklaneczki lub kieliszka). Blat z otworkami
położyć na kremie. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte
otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą
galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz