sobota, 8 lutego 2014

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Jeden z moich ulubionych sposobów na mięso mielone. Zawsze chętnie jedzone przez moich najbliższych, a dzieciaki wręcz za tym przepadają :) Polecam!


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • puszka groszku konserwowego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • papryka słodka w proszku
  • olej do smażenia
Sos beszamelowy:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia, oregano
  • 200 g żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Usmażone przekładamy do miski, dodajemy bazylię i oregano, pół słoiczka przecieru, paprykę w proszku i mieszamy, Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy odcedzony groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy surowe rurki makaronowe i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Rurki smarujemy z wierzchu resztą przecieru pomidorowego. 
Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawiamy vegetą, gałką muszkatołową, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy rurki.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nasze danie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż makaron będzie miękki, a ser ładnie się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz