Jeden z moich ulubionych sposobów na mięso mielone. Zawsze chętnie jedzone przez moich najbliższych, a dzieciaki wręcz za tym przepadają :) Polecam!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- opakowanie makaronu cannelloni
- puszka groszku konserwowego
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- papryka słodka w proszku
- olej do smażenia
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- vegeta
- gałka muszkatołowa
- bazylia, oregano
- 200 g żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Usmażone przekładamy do miski, dodajemy bazylię i oregano, pół słoiczka przecieru, paprykę w proszku i mieszamy, Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy odcedzony groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy surowe rurki makaronowe i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Rurki smarujemy z wierzchu resztą przecieru pomidorowego.
Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawiamy vegetą, gałką muszkatołową, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy rurki.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nasze danie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż makaron będzie miękki, a ser ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz