wtorek, 11 lutego 2014

Zupa z fasolką szparagową i groszkiem

Bardzo smaczna zupa. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a każdy zajada się nią z chęcią :)

Przepis znalazłam w Tygryskowej kuchni i podaję za autorką z małą modyfikacją.



Składniki:
  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 3 marchewki
  • 40 dag fasolki szparagowej(dałam mrożoną)
  • 10 dag groszku (dałam mrożony)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
Marchewki obieramy, kroimy w pół talarki i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 20 minut. Fasolkę pokrojoną na paski długości ok. 3 cm., wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jeśli zdecydowaliśmy się na groszek mrożony, to w połowie gotowania go dorzucamy. Jeśli skorzystamy z konserwowego, to dodajemy go, gdy fasolka będzie już prawie miękka. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, ew. przyprawą do zup. Na koniec mieszamy mąkę ze śmietanką i wlewamy pomału do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz