Bardzo smaczna zupa. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a każdy zajada się nią z chęcią :)
Przepis znalazłam w Tygryskowej kuchni i podaję za autorką z małą modyfikacją.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
- 3 marchewki
- 40 dag fasolki szparagowej(dałam mrożoną)
- 10 dag groszku (dałam mrożony)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
Marchewki obieramy, kroimy w pół talarki i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 20 minut. Fasolkę pokrojoną na paski długości ok. 3 cm., wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jeśli zdecydowaliśmy się na groszek mrożony, to
w połowie gotowania go dorzucamy. Jeśli skorzystamy z konserwowego, to
dodajemy go, gdy fasolka będzie już prawie miękka. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i cukrem, ew. przyprawą do zup. Na koniec mieszamy mąkę
ze śmietanką i wlewamy pomału do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz