sobota, 8 lutego 2014

Rolada kokosowa

Bardzo prosty deser, który wszystkim smakuje :)

Przepis z bloga Domowe-Wypieki, podaję za autorką.



























Składniki:
  • 100g masła
  • 125g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100g wiórków kokosowych
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 130g herbatników
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Miękkie masło i margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Kolejno dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
Herbatniki rozkruszyć. (Najlepiej włożyć ciastka do woreczka do mrożenia i rozkruszyć je za pomocą wałka do ciasta).
Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt. Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz