Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz wieprzowy. Dodatek ogórka kiszonego nadaje mu wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 1/2 kg szynki lub karkówki wieprzowej
- 3 średniej wielkości marchewki
- 6 ogórków kiszonych
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (w proszku)
- 1 łyżka vegety
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej
Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy vegetą i zostawiamy na pół godziny. Po
tym czasie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z niewielką
ilością wody (wody musi być tyle, aby zakryła mięso). Wkładamy liść
laurowy, ziele angielskie i dusimy wszystko razem.
W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min
duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Ogórki kroimy w pół
talarki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy ogórki i gotujemy 5
min. Następnie dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 min, często mieszając.
Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz