czwartek, 6 lutego 2014

Gulasz wieprzowy z ogórkiem i kukurydzą

Pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz wieprzowy. Dodatek ogórka kiszonego nadaje mu wyjątkowego smaku.


Składniki:
  • 1/2 kg szynki lub karkówki wieprzowej
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (w proszku)
  • 1 łyżka vegety
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej
Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy vegetą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z niewielką ilością wody (wody musi być tyle, aby zakryła mięso). Wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy wszystko razem.
W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Ogórki kroimy w pół talarki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy ogórki i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 min, często mieszając. 
Podajemy z makaronem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz