Trochę inny niż tradycyjny sposób na gołąbki. Bardziej kotlety, które zawierają wszystko to co gołąbki zawierać powinny ;)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 0,5 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- pieprz
- papryka słodka
- odrobina cukru
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze wyrabiamy.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Wsypujemy wystudzony ryż.
Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej. Z
masy formujemy bardziej podłużne i większe niż zwykle kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju z obydwu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem ok. 25 min w 180 st.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę
gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i
odrobinę cukru. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i
odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę
sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i
energicznie mieszamy (dla pewności możemy najpierw śmietanę z mąką
przelać przez sitko i dopiero wtedy wlać do rondelka). Gotujemy 2-3
minuty, często mieszając.
Gołąbki podajemy polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz