poniedziałek, 27 stycznia 2014

Gołąbki inaczej

Trochę inny niż tradycyjny sposób na gołąbki. Bardziej kotlety, które zawierają wszystko to co gołąbki zawierać powinny ;)























Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 0,5 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • pieprz
  • papryka słodka
  • odrobina cukru
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i ketchupem. Doprawiamy solą i pieprzem, i dobrze wyrabiamy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Wsypujemy wystudzony ryż. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy bardziej podłużne i większe niż zwykle kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody i pieczemy pod przykryciem ok. 25 min w 180 st.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy (dla pewności możemy najpierw śmietanę z mąką przelać przez sitko i dopiero wtedy wlać do rondelka). Gotujemy  2-3 minuty, często mieszając.
Gołąbki podajemy polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz