sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto pijane rodzynki

Bardzo interesujące i smaczne ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, czekoladowy krem i rodzynki zalane czekoladą. Pychota! Na pewno zrobię to ciasto jeszcze nie raz :)

Przepis z bloga Moje Ciacho z moimi lekkimi modyfikacjami :)



























Ciasto:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 g masła
  • opakowanie kremu czekoladowego typu Nutella (ok.400 g)
Polewa:
  • 300 g rodzynek
  • 1/2 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/2 kostki masła
Rodzynki włożyć do słoika, zalać wódką wymieszaną z wodą, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 x 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
Masło utrzeć na puch i powoli dodawać krem czekoladowy. Dobrze wszystko połączyć. Opcjonalnie możemy dodać trochę wódki z rodzynek.
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej odcedzone rodzynki (nie dawać rodzynek do gorącej czekolady).
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Nasączyć lekko alkoholem z rodzynek. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu i zalać ostudzoną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz