sobota, 18 stycznia 2014

Trociniak

Cudowne ciasto, ze słodkim budyniem przełamanym kwaskową masą jabłkową i zwieńczone prażonymi wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie. Warto spróbować!




























Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Masa jabłkowa:
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1 l wody
  • 5 jabłek
Posypka:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st., do tzw suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy.
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką. Gotujemy chwilę. Następnie przelewamy na głęboki talerz i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak aby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń ucieramy z masłem.
W 1 litrze gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (ważne, żeby zrobić to tuż przed samym dodaniem do galaretki, inaczej bardzo nam ściemnieją) Gdy galaretki zaczną gęstnieć dodajemy do nich starte jabłka i mieszamy.
Ostudzony biszkopt smarujemy połową masy budyniowej, wykładamy na nią masę jabłkową i wstawiamy do lodówki, żeby stężała. 
Roztapiamy 2 łyżki masła. Prażymy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Studzimy.
Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wykładamy na nią drugą połowę budyniu i posypujemy zimnymi wiórkami z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz