wtorek, 14 stycznia 2014

Kotlety mielone z kapustą pekińską

Gdy znudzą nam się zwykłe mielone, często urozmaicam je dodaniem do środka czegoś pysznego. Tym razem padło na kapustę pekińską. Połączenie wyśmienite, zwłaszcza w towarzystwie sosu pomidorowego. Polecam! 

 

























Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 czerstwa bułeczka namoczona w wodzie
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 0,5 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • pieprz
  • papryka słodka
  • odrobina cukru
Mięso mielone mieszamy z przyprawą kebab-gyros, odciśniętą bułeczką, jajkiem i ketchupem. Dodajemy trochę soli i pieprzu, i dobrze wyrabiamy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy. Gdy masa jest zbyt rzadka, dosypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz i odrobinę cukru. Wszystko gotujemy chwilę. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy trochę sosu z rondelka i mieszamy. Śmietanę z mąką wlewamy do rondelka i energicznie mieszamy (dla pewności możemy najpierw śmietanę z mąką przelać przez sitko i dopiero wtedy wlać do rondelka). Gotujemy  2-3 minuty, często mieszając.
Kotlety podajemy polane sosem. Ja dałam do nich gotowane ziemniaczki i surówkę z jabłka i ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz