Cudowne ciasteczka. Kruche maślane wnętrze i słodka cynamonowa otoczka. Połączenie idealne. A co najważniejsze, robi się je bardzo szybko ;)
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez VAT i cytuję go za autorką.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Masło i 100 g cukru ucieramy mikserem, dodajemy jajko, cukier waniliowy
ciągle mieszając. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,
miksujemy chwilę, po czym zagniatamy ciasto podsypując mąkę jeśli klei
się do rąk. Cynamon i brązowy cukier łączymy w miseczce. Z gotowego
ciasta odrywamy kawałki i formujemy małe kulki które następnie obtaczamy
w cynamonowej posypce. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 160 °C. Wyjmujemy i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz