Jeśli mamy ochotę coś pochrupać, idealne będą te krakersy. Robi się je niezwykle łatwo. Masę zagniata się bardzo lekko i szybko. Ciasto jest cudownie elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Polecam!
Przepis z bloga Crispy Biscuits.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól ziołowa lub morska (można zastąpić zwykłą)
- ulubione przyprawy do posypania (u mnie koperek, papryka słodka i przyprawa do kurczaka)
Obydwa rodzaje mąki, proszek, sól, wodę i oliwę zagnieść na gładką masę.
Przełożyć do suchej miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 10
min. Następnie podzielić ciasto na tyle części, ile chcemy stworzyć
wariantów smakowych. Ja swoje ciasto podzieliłam na dwie części: do
jednej z nich dodałam pół łyżeczki papryki ostrej, do drugiej przyprawę
do kurczaka. Ciasto należy zagnieść z daną przyprawą, a następnie cienko
rozwałkować i wykroić dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, posypać solą ziołową lub morską oraz odrobiną
przyprawy dodanej do ciasta i nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 min. w
temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz