sobota, 4 stycznia 2014

Domowe krakersy

Jeśli mamy ochotę coś pochrupać, idealne będą te krakersy. Robi się je niezwykle łatwo. Masę zagniata się bardzo lekko i szybko. Ciasto jest cudownie elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Polecam! 

Przepis z bloga Crispy Biscuits.



























Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (ewentualnie zwykłej pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól ziołowa lub morska (można zastąpić zwykłą)
  • ulubione przyprawy do posypania (u mnie koperek, papryka słodka i przyprawa do kurczaka)
Obydwa rodzaje mąki, proszek, sól, wodę i oliwę zagnieść na gładką masę. Przełożyć do suchej miski, nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 10 min. Następnie podzielić ciasto na tyle części, ile chcemy stworzyć wariantów smakowych. Ja swoje ciasto podzieliłam na dwie części: do jednej z nich dodałam pół łyżeczki papryki ostrej, do drugiej przyprawę do kurczaka. Ciasto należy zagnieść z daną przyprawą, a następnie cienko rozwałkować i wykroić dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą ziołową lub morską oraz odrobiną przyprawy dodanej do ciasta i nakłuć widelcem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz