Przepyszne ciasto. Miodowe placki przełożone słodką masą z kaszy manny, przełamane kwaskowym dżemem. Moja Mama często piekła te ciasto i będąc dzieckiem nie bardzo mi smakowała, a teraz bardzo je lubię. Gorąco polecam, bo masa z kaszy jest naprawdę cudowna!
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 100 g miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 kostka masła (200g)
- dżem porzeczkowy lub śliwkowy
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni do zrumienienia (ok. 20-25 minut). Wystudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Partiami dodawać zimną kaszę. Dokładnie utrzeć, aby masa była gładka.
Pierwszy placek ciasta posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć trzeci placek i posmarować resztą masy. Przykryć ostatnim plackiem i polać polewą. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz