Pyszne ciasto z masą kokosową i toffi. Idealne do niedzielnej kawki :)
Przepis z bloga Jaskinia Smaku, cytuję go za autorką.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 pełnej łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 ml mleka
- 300 gram kokosu
- 250 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 200 gram masła w temperaturze pokojowej
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo
dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane
mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i
delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160
stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i
dzielimy na 2 części.
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąką
ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy, wrzucamy kokos, masło i
cukier. Gotujemy ok 5 min często mieszając. Wlewamy resztę mleka
wymieszanego z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotujemy
jeszcze 2 minuty i ściągamy z ognia. Jeszcze gorący krem wykładamy na 1
część biszkoptu i przykrywamy drugim. Studzimy.
Masło ucieramy na jasna puszystą masę. Dodajemy stopniowo po łyżce masę
krówkową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę
wykładamy na biszkopt.
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (ja posypałam pokruszonymi herbatnikami). Schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz