niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto z kokosem i toffi

Pyszne ciasto z masą kokosową i toffi. Idealne do niedzielnej kawki :)

Przepis z bloga Jaskinia Smaku, cytuję go za autorką.

























Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 pełnej łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
  • 750 ml mleka
  • 300 gram kokosu
  • 250 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Masa toffi:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy, wrzucamy kokos, masło i cukier. Gotujemy ok 5 min często mieszając. Wlewamy resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty i ściągamy z ognia. Jeszcze gorący krem wykładamy na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugim. Studzimy.
Masło ucieramy na jasna puszystą masę. Dodajemy stopniowo po łyżce masę krówkową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi (ja posypałam pokruszonymi herbatnikami). Schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz