sobota, 11 stycznia 2014

Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym

Smaczny pomysł na obiad z mielonym w roli głównej. Jeśli ktoś lubi mięsko w sosie pomidorowym, to ten przepis jest dla niego :)


























Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka namoczona w mleku
  • 1 łyżka majonezu
  • 30g startego żółtego sera
  • suszony koperek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • majonez do smarowania
Sos:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 150 g sera żółtego
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, majonezem, serem i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Dobrze wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Usmażone kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego. Każdy kotlet posmarować majonezem i posypać żółtym serem.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać koncentrat pomidorowy, majonez, śmietanę, mąkę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić papryką i pieprzem. Sosem zalać kotlety.
Zapiekać w temperaturze 180 st. ok. 30 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni, a sos zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz