Smaczny pomysł na obiad z mielonym w roli głównej. Jeśli ktoś lubi mięsko w sosie pomidorowym, to ten przepis jest dla niego :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka namoczona w mleku
- 1 łyżka majonezu
- 30g startego żółtego sera
- suszony koperek
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- majonez do smarowania
- 1,5 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- 150 g sera żółtego
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, majonezem, serem i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Dobrze wyrobić. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron. Usmażone kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego. Każdy kotlet posmarować majonezem i posypać żółtym serem.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać koncentrat pomidorowy, majonez, śmietanę, mąkę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Doprawić papryką i pieprzem. Sosem zalać kotlety.
Zapiekać w temperaturze 180 st. ok. 30 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni, a sos zgęstnieje.
Zapiekać w temperaturze 180 st. ok. 30 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni, a sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz