Sałatka jarzynowa w nowej formie. Pomysł z bloga Anyżkowo.
Składniki:
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 3 jabłka
- 3 duże jajka
- 6 ogórków kiszonych
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- sól, pieprz
- 0,5 l wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 czubata łyżka żelatyny
- wędlina w plasterkach
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotować do miękkości w łupinkach.
Wystudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka
pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać. Razem z ogórkami również
pokroić w kosteczkę. Wszystko umieścić w misce. Dodać groszek i
kukurydzę. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i musztardę i dobrze
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać.
Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Sałatkę kłaść na plastrach wędliny i zwijać w rulonik. Ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby wszystko dobrze się ścięło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz