niedziela, 9 lutego 2014

Ciasto pomarańczowo - cytrynowe z makiem

Ciasto mocno cytrusowe, jak dla mnie, aż trochę za bardzo. Następnym razem odrobinę zniwelowałabym ten posmak, przekładając ciasto innym kremem (do przełożenia użyłam dżemu pomarańczowego z cukinii). Ciasto idealne dla wielbicieli cytryny i to właśnie im je szczególnie polecam :)

Przepis pochodzi ze strony Mała Cukierenka i podaję go za autorką.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 180g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g masła – roztopionego i przestudzonego
  • 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki maku
  • około 8-9 łyżek dobrej konfitury pomarańczowej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, makiem. W drugiej misce wymieszać razem masło, śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 6 minut). Następnie w 2-3 partiach dodać płynne składniki, po każdym dodaniu, wymieszać delikatnie, krótko łyżką. Na końcu dodać w 2 partiach mąkę i ciasto dokładnie, ale w miarę delikatnie, wymieszać łyżką. Przełożyć je do formy keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.  
Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 placki.
Pierwszy placek posmarować dość grubo konfiturą pomarańczową i przykryć go drugim plackiem. Wierzch drugiego placka również posmarować obficie konfiturą i przykryć go trzecim plackiem, lekko docisnąć (jeśli za mało posmarujemy placki konfiturą, to plastry ciasta nie skleją się).
Gorzką czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Następnie posypać kandyzowaną skórą pomarańczową i cytrynową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz