wtorek, 11 lutego 2014

Ciasteczka przez maszynkę

Kiedyś takie ciasteczka piekła moja Mama. Teraz ja piekę je dla swoich dzieci. Ciasteczka są kruche i pyszne. Nie należy obawiać się dodatku smalcu, ponieważ jego smak nie jest wyczuwalny, a dodaje on kruchości ciasteczkom. Polecam!

Przepis ze strony Przyślij Przepis.



Składniki:
  • 750 g mąki
  • 125 g margaryny 
  • 125 g smalcu
  • 125 g cukru 
  • 4 żółtka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub śmietankowy
Mąkę rozetrzeć z margaryną i smalcem, dodać śmietanę, cukier i żółtka oraz proszek do pieczenia, i aromat. Ciasto będzie twarde i trzeba je dobrze wygnieść.  
Na maszynkę do mięsa nakładamy foremkę do ciasteczek i całość przepuszczamy. Układamy w blaszkach i pieczemy na złoty kolor w temp ok. 200 stopni przez ok. 15-18 min.
Z tego przepisu wyszły mi trzy duże blaszki ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz