Kiedyś takie ciasteczka piekła moja Mama. Teraz ja piekę je dla swoich dzieci. Ciasteczka są kruche i pyszne. Nie należy obawiać się dodatku smalcu, ponieważ jego smak nie jest wyczuwalny, a dodaje on kruchości ciasteczkom. Polecam!
Przepis ze strony Przyślij Przepis.
Składniki:
- 750 g mąki
- 125 g margaryny
- 125 g smalcu
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Mąkę rozetrzeć z margaryną i smalcem, dodać śmietanę, cukier i żółtka
oraz proszek do pieczenia, i aromat. Ciasto będzie twarde i trzeba je
dobrze wygnieść.
Na maszynkę do mięsa nakładamy foremkę do ciasteczek i całość przepuszczamy. Układamy w blaszkach i pieczemy na złoty kolor w
temp ok. 200 stopni przez ok. 15-18 min.
Z tego przepisu wyszły mi trzy duże blaszki ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz