środa, 12 lutego 2014

Karkówka z pieczarkami

Pomysł na smakowity obiad. Mięso, pieczarki i sos, który jest w tym wszystkim najlepszy, taki słodko-słony. Gorąco polecam wypróbować! Przepis dostałam od mojej Mamy :)



























Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • vegeta 
  • pieprz
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
Sos:
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przyprawy w płynie Maggi
Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć vegetą i pieprzem, i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie każdy plaster obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami karkówkę i pieczarki. 
Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać. Sosem polać karkówkę (dobrze, gdy sos zakrywa całą pieczeń, w razie potrzeby należy go dorobić). Piec pod przykryciem około 2 godzin w 190 - 200 st. 
PS. Do pieczeni można również dodać cebulę pokrojoną w pióra, należy wtedy kłaść ją na pieczarki (ja robiłam bez cebuli ze względu na mojego męża, który cebuli nie jada).
Jeśli ktoś lubi, na spód naczynia można położyć kilka listków świeżego boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz