Pyszne muffinki z dodatkiem marmolady. Nie smakują dokładnie jak pączki, ale i tak szybko znikają z talerza. Warto zrobić, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Przepis z bloga Anyżkowo, podaję za autorką.
Składniki:
- 300g mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80ml oleju
- 1 jajko
- 180ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- marmolada
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
Do
miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie
wymieszaj składniki. Do drugiej miseczki wbij jajko, wlej maślankę,
ekstrakt waniliowy i olej. Połącz składniki. "Mokre składniki" wlej do
suchych i dokładnie zmiksuj. Do każdej papilotki wlej po 1 łyżce ciasta.
Następnie wypełnij po 1 łyżeczce marmolady i przykryj kolejną łyżką
ciasta. Muffinki piecz 20-25 minut w temperaturze 180
stopni.
Jeszcze ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz