Dżem z cukinii? O smaku pomarańczy? Niemożliwe! A jednak, byłam bardzo zaskoczona. Pozytywnie zaskoczona. Nie żałuję decyzji o wypróbowaniu tego przepisu, choć przyznaje, że do samego końca byłam sceptycznie nastawiona. Gęsty, niesamowicie pachnący pomarańczami, a dodatek kandyzowanej skórki dopełnia całość. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom pomarańczy. Jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Przepis znaleziony na blogu Bake&Taste.
Składniki:- 3 kg cukinii (już po obraniu i wydrążeniu nasion)
- 600 g cukru (według mnie to trochę za dużo, następnym razem użyję tylko 400 g)
- 3 galaretki pomarańczowe
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 olejek pomarańczowy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Najlepiej smakuje po kilku dniach stania w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz