środa, 13 listopada 2013

Pomarańczowy dżem z cukinii

Dżem z cukinii? O smaku pomarańczy? Niemożliwe! A jednak, byłam bardzo zaskoczona. Pozytywnie zaskoczona. Nie żałuję decyzji o wypróbowaniu tego przepisu, choć przyznaje, że do samego końca byłam sceptycznie nastawiona. Gęsty, niesamowicie pachnący pomarańczami, a dodatek kandyzowanej skórki dopełnia całość. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom pomarańczy. Jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Przepis znaleziony na blogu Bake&Taste.

Składniki:
  • 3 kg cukinii (już po obraniu i wydrążeniu nasion)
  • 600 g cukru (według mnie to trochę za dużo, następnym razem użyję tylko 400 g)
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć, aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity, dodać cukier, galaretki, kwasek, olejek i skórkę pomarańczową. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Najlepiej smakuje po kilku dniach stania w ciemnym i chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz