Słodki dodatek do kawy. U mnie z dżemem pomarańczowym z cukinii, który pasuje do nich idealnie. Przepis pochodzi od mojej Mamy ;)
Składniki:
- 10 dkg drożdży świeżych
- 3 łyżki zimnego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1 margaryna
- marmolada lub gęsty dżem
- 1 jajko
- cukier
Po tym czasie kawałek ciasta rozwałkować i pokroić na 12 części (tak jak na zdj.). Na końcu każdego układać dżem i zwijać do środka.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temp. 180 st., aż rogaliki się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz