piątek, 22 listopada 2013

Drożdżowe rogaliki

Słodki dodatek do kawy. U mnie z dżemem pomarańczowym z cukinii, który pasuje do nich idealnie. Przepis pochodzi od mojej Mamy ;)


























Składniki:
  • 10 dkg drożdży świeżych
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • marmolada lub gęsty dżem
  • 1 jajko 
  • cukier
Drożdże. mleko i cukier rozpuścić. Dodać śmietanę, a następnie 3 jajka. Mąkę wymieszać z margaryną. Dodać rozpuszczone drożdże i wszystko połączyć. Ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby mogło wyrosnąć.
Po tym czasie kawałek ciasta rozwałkować i pokroić na 12 części (tak jak na zdj.). Na końcu każdego układać dżem i zwijać do środka.
 

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. 

Piec w temp. 180 st., aż rogaliki się zarumienią.
Z tej porcji wyszły mi cztery blaszki rogalików.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz