Pyszne, sycące danie. W sam raz na obiad w chłodne, jesienne dni.
Składniki:
- 500 g fasoli białej "Duży Jaś"
- 500 g kiełbasy cienkiej, u mnie podwawelska
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz, sól
- garść majeranku
- odrobina cukru
- olej
Namoczoną fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Po 20 min. gotowania wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż fasola zmięknie. W międzyczasie kroimy kiełbasę w pół talarki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy fasola zmięknie dodajemy kostkę rosołową, kiełbasę i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Majeranek rozcieramy w rękach i dodajemy do fasolki. Podgotowujemy chwilę. Mąkę mieszamy z odrobiną wody. Dodajemy trochę wywaru z naszej fasolki i mieszamy, aby nie było grudek (możemy dla pewności przelać przez sitko). Rozrobioną mąkę dodajemy do fasolki i mieszamy. Gotujemy chwilę, aby pozbyć się surowości mąki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze trochę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz