wtorek, 26 listopada 2013

Granola czekoladowa

Smaczna propozycja na śniadanie. Idealnie nadaje się też do pochrupania między posiłkami, aż trudno się oderwać. Inspiracja stąd.

 


























Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pól szklanki łuskanego słonecznika
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanych migdałów
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki kakao
  • garść suszonych moreli
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik nastawić na 170 stopni.
W rondelku rozpuścić miód, dodać sok, kakao i wszystko lekko zagotować. Wszystkie składniki, oprócz moreli i skórki pomarańczowej, wymieszać w misce i zalać miodem z kakao. Dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej naszą granolę. Piec około 30 minut, mieszając co 10 minut, by nic się nie przypaliło.

Morele pokroić w kostkę i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczy. Wymieszać z upieczoną granolą. Przełożyć do słoika i jeść kiedy tylko najdzie nas ochota :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz