Smaczna propozycja na śniadanie. Idealnie nadaje się też do pochrupania między posiłkami, aż trudno się oderwać. Inspiracja stąd.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- pól szklanki łuskanego słonecznika
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych migdałów
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki siemienia lnianego
- 5 łyżek miodu
- 1/2 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- garść suszonych moreli
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
W rondelku rozpuścić miód, dodać sok, kakao i wszystko lekko zagotować. Wszystkie składniki, oprócz moreli i skórki pomarańczowej, wymieszać w misce i zalać miodem z kakao. Dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej naszą granolę. Piec około 30 minut, mieszając co 10 minut, by nic się nie przypaliło.
Morele pokroić w kostkę i wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczy. Wymieszać z upieczoną granolą. Przełożyć do słoika i jeść kiedy tylko najdzie nas ochota :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz