poniedziałek, 11 listopada 2013

Krokiety z mięsem

Gdy zobaczyłam ten przepis na krokiety, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, danie wyszło bardzo smaczne. Jego zrobienie zajęło sporo czasu, ale za to znikało z talerzy w bardzo szybkim tempie ;) Przepis cytuję za autorką.


Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jajko surowe
Ponadto:
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać na jednolitą masę i usmażyć naleśniki. 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i podsmażamy, aż się zeszkli. W misce mieszamy mięso z przyprawami. Dodajemy do cebulki i smażymy kilka minut. Mięso z cebulką przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodajemy majonez, jajko i przyprawy. Farsz miksujemy blenderem. Będzie miał lepszą konsystencje i łatwiej będzie go nakładać na naleśnik.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz. Grubo lub cienko, jak lubicie. Następnie zawijamy krokieta.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy krokiety na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz