Gdy zobaczyłam ten przepis na krokiety, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, danie wyszło bardzo smaczne. Jego zrobienie zajęło sporo czasu, ale za to znikało z talerzy w bardzo szybkim tempie ;) Przepis cytuję za autorką.
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i podsmażamy, aż się zeszkli. W misce mieszamy mięso z przyprawami. Dodajemy do cebulki i smażymy kilka minut. Mięso z cebulką przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodajemy majonez, jajko i przyprawy. Farsz miksujemy blenderem. Będzie miał lepszą konsystencje i łatwiej będzie go nakładać na naleśnik.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz. Grubo lub cienko, jak lubicie. Następnie zawijamy krokieta.
Każdy krokiet obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy krokiety na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz