piątek, 29 listopada 2013

Mięso mielone w waflu

Smaczna alternatywa dla zwykłych mielonych.

 


























Składniki:
  • 2 wafle tortowe
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 jajka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Mięso mielone wkładamy do miski. Dodajemy jajko, ketchup, musztardę. Bułkę moczymy i już odciśniętą dodajemy do mięsa. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (lub drobno siekamy) i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy masę 2 - 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę mięsną dzielimy na pół. Wafle rozkładamy i na każdym rozprowadzamy połowę mięsa. Kładziemy jeden wafel na drugim, dociskamy i odstawiamy na 5-10 min, aby wafle mogły zmięknąć. Po tym czasie wafle zwijamy w roladę i kroimy w plastry.

Olej rozgrzewamy na patelni. Plastry naszej rolady obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto. Usmażone "kotlety" układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 10 - 15 min.
Podajemy z ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz